Jak grilovat zdravě a ekologicky?

Happy family having barbecue party in backyard.Food,family,fun and happiness concept.

Grilování k létu nepochybně patří. Je to ideální příležitost setkat se s rodinou a kámoši při uvolněné atmosféře. Ale vedle toho, jak se nám na grilu opéká zelenina či šťavnaté maso, v pozadí probíhá stará známá debata: Je vlastně grilování zdravé, nebo ne? A co ekologie – dá se grilovat i s ohledem na planetu?

Proč má grilování (občas) špatnou pověst?

Grilování má své nesporné kouzlo. Jídlo se připravuje bez zbytečných tuků, neboť ty při grilování přirozeně odtékají pryč. Takže by se dalo říci, že grilování je docela zdravé, ne?

No… ano i ne.

Family having a barbecue party in their garden in summer

Problém nastává, když tuk z masa začne kapat přímo na rozžhavené uhlíky. V tom momentě se z něj mohou uvolňovat látky, které stoupají zpět k jídlu a mohou jej „kontaminovat“. A ty už bohužel tak zdravé nejsou.

Další problém přichází, když se jídlo příliš spálí, což se při grilování stává dost často. Spálené kousky masa či zeleniny vypadají sice křupavě, ale mohou obsahovat škodlivé látky, které naše tělo neocení.

A máte-li ještě k tomu starý nekvalitní gril bez regulace teploty, šance na připálení a vznik škodlivin se výrazně zvyšuje.

Jak tedy grilovat zdravěji a ekologičtěji?

1. Zvolte správný typ grilu

– Elektrický gril je nejčistší a nejšetrnější volbou, která je vhodná i na balkon, protože produkuje minimum kouře a škodlivin.
– Plynový gril je ekologičtější než uhlíkový s jednoduchou regulací teploty.
– Uhlíkový gril je sice klasika, ale pozor na kvalitu, vyberte si raději model s poklopem a regulací teploty, abyste předešli spálení jídla.

Unrecognizable man cooking seafood on a barbecue grill in the backyard.

2. Používejte přírodní a ekologické palivo

– Nejlepší jsou brikety nebo uhlí z certifikovaných udržitelných zdrojů (např. FSC).
– Vyhněte se chemickým podpalovačům a použijte přírodní alternativy (dřevitá vlna, eko podpalovače bez ropy).
– U plynových nebo elektrických grilů nevzniká dehet, saze ani škodlivý kouř.

3. Dejte šanci zelenině a rostlinné stravě

– Grilovat můžete také cuketu, lilek, papriku, žampiony, halloumi sýr, tofu či tempeh.
– Čím méně tuku, tím méně odkapávání a škodlivých látek.
– Rostlinná jídla mají zároveň nižší uhlíkovou stopu.

Grilled vegetables mix on a stone serving board - zucchini eggplant onions corn mushroom tomato

4. Předcházejte spálení a tvorbě škodlivin

– Používejte grilovací tácky, alobal nebo podložky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ chrání jídlo před kontaktem s plamenem.
– Grilujte na středních teplotách, ne prudce.
– Odstraňujte spálené kousky, neboť ty jsou nejvíce rizikové.
– Marinujte maso (bylinky, citrusy, česnek) – marinování masa ve směsi s antioxidanty může snížit tvorbu škodlivých látek, které vznikají při grilování na vysokých teplotách. Dobře naložené maso se navíc peče rovnoměrněji a méně se vysouší.

5. Snižte odpad a grilujte udržitelněji

– Vyhněte se jednorázovým plastům, raději používejte klasické nádobí nebo ekologické alternativy.
– Omáčky a marinády si připravte doma.

Woman pours soy sauce based marinade into glass cooking dish to marinate Pieces of Fresh tuna Fish fillet

– Zbytky jídla zkuste využít i druhý den.
– Odpad po grilovačce důsledně roztřiďte.

6. Mějte po ruce pomocníky, kteří šetří nervy i přírodu

– Grilování je často mastná záležitost, proto myslete na kvalitní kuchyňské utěrky, které vás zbaví každé nečistoty.
– Kvalitní kuchyňské utěrky, na které můžete nechat okapat mastnější jídla – ideální jsou Good for food utěrky, které jsou vhodné pro kontakt s jídlem.
– Nezapomeňte ani na prostřený stůl – ubrousky či univerzální kuchyňské utěrky poslouží nejen při stolování, ale také k odsátí přebytečného tuku. Ty s decentním designem navíc mohou být jak praktickou, tak stylovou součástí grilovačky.

A package of Harmony "Good for Food" kitchen paper towels with a green swan logo, a bowl of colorful fresh salad in the background, and labels highlighting extra length, food contact suitability, and a promotional contest.

7. Starejte se o svůj gril

– Gril čistěte po každém použití – zbytky spáleného jídla zvyšují riziko kontaminace.
– Dobře udržovaný gril vydrží déle a bude bezpečnější pro používání.

Chcete více takových tipů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a dostávejte praktické rady, inspirace pro domácnost i novinky ze světa Harmony přímo do vaší e-mailové schránky.

Odběr novinek

Zadejte svůj e-mail a užijte si všechny rady, tipy a novinky.

Zadejte prosím platný e-mail
Před odesláním musíte souhlasit

Přečtěte si další články z této kategorie: eko tipy Voľný čas
Další články

Tipy na sezónní vegetariánské lahůdky na grilu

Dá se chutně grilovat i bez masa? Určitě ano! Ať...

Zjistit více

Vyčarujte si z balónku přírodní stínítko

S trochou trpělivosti a kreativity si můžete doma vytvořit pohádkové...

Zjistit více

Keramický pomocník pro dokonalé aranžování

I jednoduchý detail dokáže změnit způsob, jakým květiny ve váze...

Zjistit více