Tipy na sezónní vegetariánské lahůdky na grilu

Dá se chutně grilovat i bez masa? Určitě ano! Ať jste vegetariáni, chcete si jen dát pauzu od klobás nebo prostě hledáte něco snazšího, sezónní zelenina je na gril jako stvořená. A navíc barvy, vůně a chutě čerstvé úrody udělají z každé grilovačky malý zážitek.
Cuketa, baklažán a paprika
Toto je trojice, která nikdy nezklame. Nakrájejte je na hrubší plátky, potřete olivovým olejem a česnekem, přidejte bylinky (výborně se hodí rozmarýn a tymián) a nechte je na grilu, dokud se na povrchu nevytvoří proužky od roštu. Výborně chutnají i po vychladnutí v sendviči nebo salátu.
Špízy plné barev
Špízy jsou ideálním způsobem, jak zkombinovat různé druhy zeleniny a získat pestrou chuť i vizuální efekt. Zkuste kombinaci s červenou cibulí, cherry rajčátky, žampiony, cuketou a přidat k ochucení můžete i sýr. Pokapat balzamikem, lehce osolit, ogrilovat a hotovo.
Halloumi alebo hermelín
Stále více populární halloumi si zachová tvar i při vysoké teplotě, proto je ideální na gril. Stačí ho nakrájet na plátky a jemně opéct. Vynikající je i hermelín zabalený v alobalu s bylinkami a trochou medu. Krásně se rozteče a překvapí výraznou chutí.
Ovoce patří také na gril
Grilovaná broskev, ananas nebo hruška vás dostane. Při grilování se cukry karamelizují a ovoce získá jemně kouřovou chuť. Skvělé jako dezert s kopečkem jogurtu nebo také jako příloha ke grilovanému sýru.
Tofu a tempeh
Pokud toužíte po něčem sytějším, sáhněte po tofu nebo tempehu – jde o rostlinné zdroje bílkovin, které skvěle fungují jako náhrada masa na grilu. Marinujte je v sójové omáčce, česneku, medu a zázvoru, nechte alespoň hodinku odležet a poté grilujte. Křupavý povrch a měkký vnitřek jsou zaručeny.
Plněné žampiony nebo papriky
Velké žampiony můžete naplnit směsí sýra, bylinek a oříšků. Papriky zase sýrem feta, olivami a kouskem rajčata. Zabalte do alobalu a grilujte, dokud nebudou měkké a voňavé.
Zkuste i rostlinný burger
Nemusíte být veganem, abyste si pochutnali na dobrém rostlinném burgeru. Stačí čočka, cizrna nebo fazole, trocha koření a bylinek a máte výživnou a chutnou alternativu ke klasickému masu. Navíc je to snazší volba pro žaludek i pro planetu. Podávejte v housku s grilovanou zeleninou a domácím dipem a uvidíte, že zmizí ze stolu jako první.
Ke všem grilovacím pochoutkám samozřejmě patří i různé dipy a my vám přinášíme tipy na to, jak si připravit ty nejchutnější:
Jogurtovo-okurkový dip (tzatziki styl)
Smíchejte bílý (nebo rostlinný) jogurt s nastrouhanou okurkou, česnekem, citrónovou šťávou, olivovým olejem a koprem. Ideální ke špízům, tofu nebo zelenině.
Avokádový dip (guacamole)
Rozmačkejte zralé avokádo, přidejte limetkovou šťávu, sůl, pepř a případně česnek nebo nadrobno nakrájené rajče. Hodí se ke grilovaným bramborám, burgerům i jako pomazánka do pečiva.
Domácí BBQ omáčka
Smíchejte kečup, hořčici, med (nebo javorový sirup), sójovou omáčku, česnek a pár kapek octa. Krátce povařte a nechte vychladnout.
Jogurtovo-bylinkový dip
Smíchejte bílý jogurt s nasekanou petrželkou, pažitkou, citrónovou šťávou a kapkou olivového oleje. Univerzální dip k chlebu, zelenině i sýru.
A nezapomeňte ani na detaily, které dělají atmosféru. Pěkné barevné ubrousky doladí prostřený stůl a postarají se o to, aby byla grilovačka nejen chutná, ale také příjemná na pohled.
Pokud jste ještě neobjevili kouzlo grilovaného halloumi sýra, určitě si nenechte ujít tento článek: Proč je sýr halloumi tak oblíbený? Toto jste o něm určitě nevěděli a možná se stane hvězdou i vaší nejbližší grilovačky.
Vyčarujte si z balónku přírodní stínítko
S trochou trpělivosti a kreativity si můžete doma vytvořit pohádkové...
Zjistit víceJak grilovat zdravě a ekologicky?
Grilování k létu nepochybně patří. Je to ideální příležitost setkat...
Zjistit víceKeramický pomocník pro dokonalé aranžování
I jednoduchý detail dokáže změnit způsob, jakým květiny ve váze...
Zjistit více