6 důvodů, proč jíst tvaroh. Potěší nejen kosti

Nejen sportovci a lidé, kteří si stráží svoji váhu, jsou fanoušky této bílé pochoutky plné bílkovin. Také díky obsahu vápníku, vitamínů B a relativně nízkému procentu tuku (především u nízkotučné verze) je potravinou, která by v našem jídelníčku určitě chybět neměla.

Jak se tvaroh vyrábí?

Tvaroh je nezralý sýr vyrobený z tepelně ošetřeného mléka. Základem výroby je srážení mléka kyselinou mléčnou. Ta vzniká z laktózy (mléčného cukru) působením kultur bakterií kyseliny mléčné. Vzniklá sraženina se krájením, případně dalším ohříváním dále zpracovává, dokud se neoddělí syrovátka. Sraženina se dále lisuje na požadovanou sušinu, a i proto má tvaroh různou konzistenci (může být hrudkovitý nebo roztíratelný).

Jaké jsou jeho účinky na tělo?

1. Výživný, ale není tučný

Tuků se skutečně nemusíte bát. Nenajdete v něm žádné transmastné kyseliny a nasycené tuky nepřekračují 1 gram. Hladinu cholesterolu v krvi tvaroh dokonce snižuje. Omega-3 a -6 nenasycené mastné kyseliny jsou také součástí tohoto chutného zázraku. Chrání mozkové buňky, zabraňují jejich odumírání a podporují jejich funkci.

2. Vitamínová bomba

Mohli bychom se rozepsat o minerálních látkách. Připomeneme vápník, draslík, hořčík, mangan, zinek, měď, selen a aminokyseliny lyzin a metionin. V tvarohu najdete spoustu vitamínů a minerálů – vitamín B6, B12, A, C, D, E, riboflavin, tiamin, kyselinu listovou a dokonce i betakaroten. Tomu říkáme skutečná vitamínová nálož.

3. Nejen pro svalovce

Vedle dezertů si tvaroh nejčastěji spojujeme s bílkovinami. Díky nim rostou svaly a ve starším věku se díky nim neztrácejí. I když budete tvrdě trénovat, ale nebudete mít potřebné množství proteinů, nebudete mít z čeho budovat svalovou hmotu. Navíc jsme díky bílkovinám dlouho sytí, protože je organismus déle tráví. A tvaroh je dobrým zdrojem bílkovin i pro vegetariány.

4. Také oči vám poděkují

V případě očí léčí tvaroh šeroslepost a celkově zlepšuje zrak díky zinku. Ten je jedním ze stopových prvků, jejichž přítomnost v našem těle pomáhá k lepšímu imunitnímu systému a trávení. Tvaroh také překvapí obsahem vitamínu A. Údajně zlepšuje kvalitu vidění ve tmě. A může vám pomoct i zvenčí, to když se objeví otoky očí.

Odběr novinek

Zadejte svůj e-mail a užijte si všechny rady, tipy a novinky.

Zadejte prosím platný e-mail
Před odesláním musíte souhlasit

5. Pomůže se stresem

Jste v práci vystresovaní? Přibalte si do práce tvaroh jako svačinku. Draslík se postará o rovnováhu tekutin v těle, zmírní svalové křeče a pomůže se správným fungováním mozku. Příjem draslíku v pravidelných intervalech zabraňuje riziku vzniku mozkové mrtvice tím, že snižuje krevní tlak. To je také užitečné při poklesu hladiny stresu a úzkosti. Je to skutečně skvělé antistresové jídlo. Za tuto vlastnost svědčí vitamínu B12, který blahodárně ovlivňuje nervové buňky.

6. Pro těhotné i seniory

Vede se spoustu diskuzí o tom, zda je tvaroh vhodný i pro těhotné ženy. Mnozí se však shodují, že právě tato potravina je výborným zdrojem vápníku, který je potřebný pro svalové kontrakce včetně srdečních svalů a ke správnému fungování nervů. Obsahuje také fosfor, který je důležitý při stavbě kostí i v průběhu těhotenství. Poslouží jako prevence před osteoporózou, k níž jsou náchylné zejména ženy po čtyřicítce.

Nejen náplň do koláčů

Tvaroh je také fantastickým kosmetickým pomocníkem. Pokud potřebujete zmírnit otoky očí a nepříjemné bolesti způsobené ječným zrnem, vyzkoušejte tvarohové obklady. Smíchejte tvaroh s citronovou šťávou a trochou mléka, naneste na odličovací tampóny a na 20 položte na víčka.

Sladko-slaná tečka na závěr

Je skvělé, že tvaroh můžete jíst na sladko i slano. Připravte si například pomazánku z tvarohu, kmínu, cibulky, přidejte trochu másla, soli a křen. Nemáte doma křen? Přidejte ředkvičku, uzenou makrelu a trochu horčice.

Pokud máte chuť na sladké, ale hledáte něco výživného a méně kalorického, vyzkoušejte tvaroh s trochou medu, skořice a jablka.

See more articles in this category zdraví fit tvaroh
Další články

Jak připravit domácí plněné ravioli? – video

Venku máme letní vedra a v takové dny je nejlepší...

Zjistit více

Jak si vyrobit letní osvětlení? – video

Zavařeninové láhve lze využít i jinde než v kuchyni při...

Zjistit více

Letní grilování: Recepty a tipy na úžasná jídla

Léto je ideální čas na grilování s přáteli, rodinou a...

Zjistit více