Černý, zelený nebo ovocný? Jaké jsou rozdíly mezi čaji?

Druhým nejoblíbenějším nápojem na světě, hned po čisté vodě, je čaj. Není se čemu divit. Kromě skvělé chuti obsahuje i mnoho zdraví prospěšných látek. Není ale čaj jako čaj. Jaké jsou rozdíly mezi jeho různými oblíbenými druhy?

Za vším hledejte jednu rostlinu

Název tohoto skvělého nápoje je odvozen od názvu rostliny, ze které se vyrábí. Čajovník je vždyzelený keř, který se pěstuje v tropických, subtropických a teplých krajinách po celém světě. Jeho původ je zakořeněný v Asii, a proto se odborně nazývá čajovník čínský.

Bílý

Před obdobím dešťů na čajovníku vyrostou nerozvinuté lupeny lístků pokryté bílými chloupky. Ty se po posbírání suší na slunci, a tak vzniká bílý čaj. Doba louhování se pohybuje mezi 3 až 5 minutami a teplota vody by měla být 60–80 °C. Bílý čaj má ze všech čajů nejjemnější chuť. 

Zelený

Lístky čajovníku se po sesbírání tepelně upravují, zpracovávají do požadovaného vzhledu a nakonec suší a třídí. Výsledným produktem je zelený čaj, který je vhodné louhovat ve vodě, která má 60–80 °C, po dobu od 15 vteřin až po 2 minuty. Zelený čaj má lahodnou mírně hořkou chuť s vůní trávy. 

Černý

Při výrobě černého čaje procházejí lístky čajovníku 100% fermentací. Tento proces čaji zajistí jemnou zemitou, medovou nebo karamelovou chuť. Takový čaj se zalívá vodou, která má 90–100 °C, a louhuje se 2 až 5 minut.

Není čaj jako čaj

Kromě již zmiňovaných čajů jsou na trhu například i ovocné nebo bylinkové čaje. Pojmenování čaj v tomto případě ale není správné, jelikož nepochází z čajovníku. Jak se vlastně tyto čaje vyrábějí? 

Ovocné

Základem pro ovocný čaj může být například i zelený čaj, není to ale pravidlem. Co si teda v tomto případě zaléváme? Většinou jde o směs sušených kousků ovoce, ovocné kůry nebo různých extraktů. 

Bylinkové

Tradiční bylinkové čaje si spojujeme s bylinkami, jako je máta, heřmánek, meduňka nebo šalvěj. Kombinace bylinek jsou ale libovolné a dají se kombinovat i s ovocem. Kromě zajímavé chuti jsou oblíbené hlavně díky široké škále léčivých účinků.

Jaký člověk, takový čaj

Tak jako my lidé i čaje jsou unikátní a každý je jiný. To, co vyhovuje jednomu, nemusí druhému. A právě proto vám doporučujeme při hledání vašeho oblíbeného čaje začít s chuťově neutrálním, jako je například bílý čaj Silver Needle. Je vysoce pravděpodobné, že po jeho ochutnání budete toužit rozšířit si svoje čajové obzory. 

Další články

Arabica vs. robusta: Čím se odlišují nejběžnější druhy zrnkové kávy?

Dva výrazy, které jste při nákupu kávy bezpochyby už slyšeli:...

Zjistit více

Čaj, nebo káva? Která možnost je zdravější?

Není tajemstvím, že zdravá strava a pravidelné cvičení přispívají k...

Zjistit více