Jak bylinky uskladnit na zimu

Léto je obdobím pěstování a sběru bylinek. Některé z nich využijeme hned, jiné si můžeme nechat na horší časy a použít je později. Jenže, jak na to? 

Sušení

Nejběžnějším způsobem zpracování bylinek je sušení. Sušit je můžete v sušičce, přirozeně na sluníčku nebo ve stínu. Je důležité dbát na to, abychom je při sušení nemíchali, protože menší lístečky vyschnou rychleji. Nejvhodnějšími bylinkami na sušení jsou tzv. „suché“ bylinky – levandule, mateřídouška, šalvěj, měsíček a podobně.

Po vysušení bylin je nevyhnutelné správně je uskladnit. Nejlepší možností jsou uzavíratelné skleněné nádoby a tmavé místo, na kterém jsou v bezpečí před hmyzem a sluncem. Uložit je můžeme i do papírových sáčků. Nesmíme samozřejmě zapomenout, v čem se jaká bylina nachází. Proto je nejlepší nádobky označit.

Malý tip: Správně vysušené bylinky šustí 🙂

Zamrazení

Druhou možností je bylinky zamrazit. To se však dá pouze s čerstvými bylinkami. Ty oddělíme, umyjeme, osušíme a uložíme do krabiček. Takto nám bylinky krásně oddělené vydrží v mrazu a zůstanou připravené k použití kdykoliv je budeme potřebovat. 

Existuje ještě jeden kreativní způsob. Bylinky ve formičce na led zalijeme olejem a společně zamrazíme.

Bylinkový olej

Bylinky zalejeme kvalitním olejem, nejlépe slunečnicovým nebo olivovým. Takto naložené je necháme louhovat dva týdny na teplém místě. Následně je přecedíme. Takto připravený a v chladu uložený olej vydrží několik měsíců.

Bylinky v medu

Pro milovníky sladkého je tu i tato možnost. Bylinky vložíme do sklenice, ne příliš natlačené, a zalijeme medem. Počkáme, dokud se med nerozteče všude, a sklenici dobře uzavřeme. Bylinky nám vydrží několik měsíců. 

Bylinková sůl

Některé bylinky jsou vhodné i do koupele. Budeme potřebovat hrubozrnnou kuchyňskou sůl a bylinky podle vlastního výběru. Sůl a bylinky střídavě vrstvíme a potom uzavřeme. Do tohoto procesu můžete zapojit i děti, které se něco naučí a zabaví se.

See more articles in this category bylinky sušení zamrazení bylinkvý olej bylinková sůl
Další články

Jak připravit domácí plněné ravioli? – video

Venku máme letní vedra a v takové dny je nejlepší...

Zjistit více

Jak si vyrobit letní osvětlení? – video

Zavařeninové láhve lze využít i jinde než v kuchyni při...

Zjistit více

Letní grilování: Recepty a tipy na úžasná jídla

Léto je ideální čas na grilování s přáteli, rodinou a...

Zjistit více