Jak neplýtvat jídlem a ušetřit

Rodinné oslavy, svátky, majálesy, letní grilovačky… Ale i běžný den s sebou přináší množství jídla, které se nespotřebuje a na druhý den se vyhazuje. Neplýtvat jídlem neznamená jíst méně, ale spíš si všechno lépe naplánovat. Je na vás, jestli chcete přispět k lepší budoucnosti další generace nebo se chcete chovat zodpovědně k naší planetě nebo chcete jednoduše ušetřit ve svém rodinném rozpočtu. Inspirujte se několika radami, jak být v domácnosti rozumnější.

Kolik jídla se vyhazuje?

Na úvod si dáme trochu statistiky. Vícero zdrojů uvádí, že každoročně se až jedna třetina vyráběného jídla na světě nesní. Na Slovensku se vyprodukuje odhadem až 0,86 mil. tun potravinového odpadu a až 9 % domácností vyhazuje jídlo na denní bázi. Příčinou je hlavně to, že nakupujeme víc než zvládneme spotřebovat a také nesprávné uskladnění potravin. 

Jak tomu můžete zabránit?

Systém v ledničce

Snažte se, aby lednička nebyla přeplněná a měli jste v ní přehled. Nenechávejte ji příliš dlouho otevřenou, ať z ní neuniká teplo. Také do ní nedávejte potraviny, které tam nepatří (avokádo, banány, chléb, brambory, baklažán, nezralé ovoce, česnek, cibule, med, oleje, ořechy, bylinky, koření, káva). To vše by mohlo mít na svědomí zkrácenou životnost potravin.
Když uděláte nový nákup, starší potraviny umístěte v ledničce dopředu.

Nakupujte sytí

Jít nakupovat potraviny hladoví se nevyplácí. Je velká pravděpodobnost, že nakoupíte mnohem větší množství potravin, které následně nestihnete spotřebovat. Své nákupy si dopředu plánujte. Udělejte si jeden nákup na několik dní dopředu, a to se seznamem, který si připravíte před nákupem. Snažte se ho opravdu dodržet. Nakupujte jen to, o čem víte, že to spotřebujete.

Správné skladování

Chléb byste neměli dávat do sáčku, nemůže v něm dýchat a snadno zplesnivý. Zabalte ho radši do látkové utěrky a vložte ho do chlebíku při běžné pokojové teplotě. Naopak rohlíky by v látkové utěrce ztvrdly, proto jsou spíš vhodné k uskladnění v dóze nebo sáčku. Nápoje nepatří na slunce, ale do tmavých a chladnějších prostor, jako jsou sklepy. Tvrdé sýry skladujte na chladném tmavém místě, dobře vydrží ve voskovém obalu. Měkké sýry, jako například mozzarella, vydrží nejdéle ve svém původním nálevu.

Zavařujte, mixujte, sušte, mrazte

Některé potraviny nemusíte hned vyhazovat, zkuste jim najít ještě využití. Například starší rohlíky můžete zapéct se zeleninou a sýrem nebo použít do oblíbené žemlovky. Nedopité víno se dá zmrazit a později použít do rizota. U rozmrazeného nezkonzumovaného chleba si rozdílu téměř ani nevšimnete. Zbytky natě a bylinek zamrazte nebo usušte. Vysušit můžete i plátky červené řepy nebo mrkve a máte zdravější alternativu oblíbených chipsů. Přezrálé ovoce použijte do koláčů nebo smoothie nápojů.

Kompostujte

Určitému objemu odpadu se, samozřejmě, vyhnout nedá. Ale ne všechno musí skončit v kontejneru. Ideálním řešením je kompostování. Biologický odpad se pomocí přirozeného rozkladu přemění na organické hnojivo vhodné například pro pěstování rostlin. Jak správně kompostovat, najdete i v našem videu.

Nevyhazujte nedojedená jídla

Každé jídlo, které si uvaříte v jeden den jako hlavní, může na druhý den posloužit jako příloha nebo chutná ingredience. Ze zbytků pečeného kuřete můžete na druhý den udělat přísadu do salátu. Z nedojedené rýže zvládnete připravit rizoto. Stačí přidat zeleninu a kousek zmiňovaného kuřete. Nedojedli jste zeleninu? Zapečte ji s těstovinami. Pokud je jídlo stále vhodné ke konzumaci, najděte mu využití.

Množství potravinových zbytků, které najdete doma, vám napoví, jak hospodaříte. Rozlišujte a kontrolujte data spotřeby a data minimální trvanlivosti. Přednostně zpracovávejte ty, kterým se blíží konec záruky. Kupujte a vařte s rozumem. Dobrou chuť!

Přečtěte si další články z této kategorie: kompost eko tipy jídlo skladování
Další články

Jak na úspěšné svátky bez hádek?

Jsou vaše Vánoce plné pohody, koláčků a pohádek? Anebo je...

Zjistit více

Jak si z ubrousků poskládat vánoční stromeček? – video

Je to tu, čas radosti a veselí. A skládání vánočních...

Zjistit více

První žena na světě, jejíž tetování je uznané za současné výtvarné umění

Povídali jsme si s inspirující ženou, která tetuje hollywoodské hvězdy,...

Zjistit více