Jak si vychutnat Zelený čtvrtek nejen na talíři

I vy máte spojený Zelený čtvrtek hlavně se špenátem? Naši předkové ale používali různé jiné pochutiny této jarní barvy. Pokusím se vás inspirovat dobrými tipy, kterým možná dáte i vy zelenou.

Proč je Zelený čtvrtek zelený?

Nazývá se tak údajně podle zeleně v Getsemanské zahradě, kde zatkli Ježíše Krista. Na některých místech se v tento den používalo roucho zelené barvy a i zvyk jíst v tento den hodně zeleniny podporuje jeho název. Tradičně se podává zelená strava, aby byl člověk po celý rok zdravý. U nás se konzumuje především špenát. 

Zelené na talíři

Říká se, že s každým jídlem bychom měli sníst i něco zeleného. Ale povězme si pravdu, ne každý má v oblibě špenát. Pro takové tu máme tipy na další zelené dobroty, se kterými vyčarujete jídlo, které bude celé rodině po chuti. Vyzkoušejte například šťavelovou omáčku, zapečený kopřivový nákyp, brokolicovou polévku, hrachovou omáčku, chřestový salát nebo avokádové toasty. Chutný tip najdete i v našem videu s receptem na jarní koláč s chřestem. 

Zelené vedle talíře

Zelená je barva přírody, jara, něčeho nového a vitálního. Tato barva představuje štěstí a rovnováhu a má dokonce zklidňující vliv. Proto pokud ji zařadíte do svého domova nebo kanceláře, určitě nebudete litovat. Nejjednodušší způsob, jak si instantně pořídit zeleň do své domácnosti, je koupě jakýchkoli rostlin a květin. Na sváteční stůl si můžete připravit květinový věnec podle našeho video návodu.

Další články

Jak připravit domácí plněné ravioli? – video

Venku máme letní vedra a v takové dny je nejlepší...

Zjistit více

Jak si vyrobit letní osvětlení? – video

Zavařeninové láhve lze využít i jinde než v kuchyni při...

Zjistit více

Letní grilování: Recepty a tipy na úžasná jídla

Léto je ideální čas na grilování s přáteli, rodinou a...

Zjistit více