Jak správně skladovat potraviny? Kterým to svědčí spolu a které nesnášejí chlad?

Kolem skladování potravin existuje minimálně tolik mýtů jako kolem třídění odpadu. Tak kam teda opravdu patří rajčata, jaký je zaručený způsob pro zpomalení plísně a co patří do ledničky?

Všeobecné triky

Ještě než přejdeme k tomu, které potraviny patří do špajzu a které potřebují větší chlad, řekněme si na úvod pár všeobecných tipů. Základem je ovoce ani zeleninu před uskladněním neumývat – rychleji by se potom zkazily. Co ale před uložením přijde vhod, je odstranění všech poškozených nebo napadených částí – ty se začnou kazit jako první a plíseň se z nich může rozšířit dál.

Užitečné je také znát kuchyňské dvojice, které se mezi sebou snášejí dobře a udržují se v kondici, ale i ty, které si navzájem škodí. Tak například brambory a jablka jsou kamarádi – jablka zabraňují klíčení brambor a prodlužují jim tak život. Naopak, brambory se nekamarádí s cibulí, která u nich klíčení urychluje. Ideálním párem nejsou ani některé druhy ovoce a zeleniny. Mrkev, brokolice ani hlávkový salát příliš nemusí ovoce uvolňující ethylen (banány, meruňky nebo hrušky), v jehož blízkosti se kazí mnohem rychleji.

Do ledničky

Základem skladování ovoce a zeleniny v ledničce je suché prostředí. Toho nejlépe dosáhnete umístěním papírové kuchyňské utěrky do nádoby nebo kuchyňského šuplíku. Z ovoce se v ledničce nejvíc líbí citrusům (i ty se ale dají skladovat ve špajzu) a hroznům, které je ale před uskladněním vhodné rozdělit na menší kousky, aby se bobule na spodku nepoškodily a neshnily.

Všeobecně do ledničky patří to ovoce a zelenina, které už je poškozené nebo zralé tak, že se brzy může pokazit. Chladné prostředí zastavuje proces dozrávání, a proto je vhodné hlavně na takovýto typ uskladňování.

Do špajzu nebo na poličku

Většině ovoce i zeleniny se líbí mimo chladné prostředí – stačí jim pokojová teplota, chládek a pravidelný přísun vzduchu. Taková jsou rajčata, okurky i papriky, ale i česnek, cibule nebo brambory.

Na poličce nebo ve špajzu vydrží i banány, které je ale jako ochranu před přezráním vhodné zabalit do fólie. V ledničce byste také zbytečně hledali místo sušenému ovoci, melounu nebo bylinkám. Velké většině produktů tedy vyhovuje pokojová teplota, doplněná o vhodné podmínky a sucho – kterého nejlépe dosáhnete vysušením a vystláním skladovacího místa papírovými kuchyňskými utěrkami.

Jsou vám ekologická témata blízká? Otestujte si své vědomosti o udržitelnosti v našem EKO kvízu!

Další články

O odbornici Bašce

Kdysi byly Baščiny dny mnohem klidnější. Ráno odbavila pár telefonátů,...

Zjistit více

Jak partnera přesvědčit o výhodách eko domácnosti?

Změna k větší udržitelnosti začíná u každého z nás. Ještě...

Zjistit více

Jak Elvis přestal reptat

Jmenoval se Milan, ale na to jméno už dávno neslyšel....

Zjistit více