Letní atmosféra začíná grilovačkou. Překvapte své přátele

Teplejší vzduch, zelená tráva, jemný vánek, zapadající slunce a vůně grilovaného jídla. Pokud je vám toto všechno blízké a vaše srdíčko poskočí při myšlence na chutný steak, salát a dobré vínko, tak čtěte dál. 

Jídlo má zvláštní moc sbližovat lidi. Bylo tomu tak už v minulosti, kdy se šlechta setkávala u dlouhého stolu a diskutovala o chodu země. Někdy při jídle, někdy za zavřenými dveřmi u pohárku a ovoce. Jinak tomu nebylo ani mimo Evropu, a dokonce ani v jiných stoletích. Znáte výraz „pracovní oběd“? Hlavně americký kontinent je známý tím, že pracovní záležitosti se řeší právě při jídle. Nadějní umělci, herci nebo zpěváci přicházející do Hollywoodu nejednou přiznali, že utratili všechny našetřené peníze za pracovní obědy s potenciálním vydavatelem. Při jídle se mění formální atmosféra v přátelštější a stejně tak se vyplavují endorfiny – hormony štěstí. Mnohem příjemnější je, když si jídlo užíváte s vašimi blízkými, rodinou a přáteli. Léto přeje dobré atmosféře a grilovačce na zahradě nebo terase. Do nenáročné přípravy pokrmů zvládnete zapojit i hosty a nebudete mít pocit, že jste strávili polovinu dne u hrnců. Jak tedy postupovat při přípravě letní grilovačky? Představíme vám pár tipů – čtěte dále. 

… než přijdou hosté 

Pravděpodobně chcete být tím nejlepším hostitelem. To je dobře, ale něco takového vždy můžete učinit strategicky, a začít tak přípravnými pracemi. Den dopředu připravte marinádu na maso a uložte ho do chladničky, nařežte a očistěte si například ryby, nakrájejte zeleninu, připravte led a nachystejte všechny nápoje. Těsně před příchodem hostů připravte ovocné limonády, vyberte sklenice a rozložte stůl. 

zapojte všechny 

K atmosféře patří i hudba, proto nechte hosta, ať si vybere například playlist. Jiní vám pomohou s nošením talířů, sklenic a příborů na stůl. Aby byl salát čerstvý, zapojte kamarádku a dokončete ho společně. Při hudbě a práci už můžete společně popíjet víno nebo ledově vychlazené drinky. To všechno přispívá k atmosféře a vytvoříte tak skvělý balanc mezi tím, aby se hosté cítili příjemně a zároveň užitečně. A stejně tak není žádná hanba, když předem poprosíte hosty, aby přinesli nějakou drobnost na zub nebo nápoj, který chtějí pít. Vlastně by to pro ně mělo být něco jako slušnost a samozřejmost. 

stůl a jídlo 

Prostírání venku je obecně trochu jiné než to uvnitř. Můžete použít ochranný ubrus nebo ho na stůl nedáte vůbec. Při přípravě jídla nezapomeňte určitě na pracovní desku na maso a druhou na zeleninu nebo sýry. Různé pokrmy můžete podávat přímo na desce, vytvoříte tak krásnou venkovskou atmosféru. Důležitou a užitečnou součástí letní grilovačky jsou i papírové utěrky. Ty využijete i při přípravě jídla hned na několik způsobů. Každý zkušených kuchař ví, že se dají použít při odsávání přebytečného tuku z masa, k osušení ryb před grilováním nebo utření rozlitých nápojů. Stejně tak důležité je mít po ruce i ubrousky, kterými si hosté očistí ruce nebo nedbale setřou špinku na rtu. Na stole a u grilu by proto utěrky i ubrousky měly mít své stálé místo. 

Nezapomeňte, že letní grilovačka je hlavně o dobré společnosti a jídle, proto se dobře nalaďte a užívejte si chvíli. A i když jste hostitelem, nedovolte, aby vás přemohla panika nebo stres. Zapojte do menších příprav i vaše hosty, a pokud budou součástí všeho i děti, připravte jim nějaké společenské hry. 

Další články

Jak smrkají kapesníky?

Každé dítě ví, co má dělat, když se mu nos...

Zjistit více