Maso a bylinky – Jak je kombinovat?

Dostatečný příjem bílkovin je nevyhnutelnou součástí zdravého stravování. Do našeho jídelníčku bychom proto měli zařadit i kvalitní mléčné výrobky, luštěniny i maso. Při jeho přípravě však často saháme pro dochucovadla obsahující nezdravé příměsi. Jak se jim při zpracování masa vyhnout? Odpovědí jsou bylinky. 

Rozmarýn

Tuto léčivou aromatickou bylinku si snadno vypěstujete i ve svém bytě. Rozmarýn je oblíbený při přípravě masových pokrmů nejen pro svou nezaměnitelnou chuť, ale i pro schopnosti chránit lidské tělo před rakovinotvornými látkami, které při tepelném zpracování masa vznikají. Ideální je kombinace s červeným masem a rybami. 

Bazalka 

Nezaměnitelnou součástí italské kuchyně je bazalka. Používá se jako dochucovadlo do omáček, salátů, těstovin, na pizzu, ryby, ke kuřecímu či mletému masu. Svou popularitu získala především díky své příjemné vůni, kterou kdysi léčitelé využívali k přivolání lásky. 

Tymián 

Nachlazení, zánět dýchacích cest nebo trávící obtíže. Úlevu od těchto zdravotních problémů vám může poskytnout jedno z nejsilnějších rostlinných antibiotik – tymián. Vedle léčivých vlastností je známý i svým pronikavým aroma, které se často využívá i v teplé kuchyni. Omamná vůně lístků tymiánu se skvěle hodí k drůbeži, rybám či vepřovému masu. 

Kerblík

Tato jemná bylinka se pro svůj vzhled často zamění s petrželovou natí. Chuťově si jsou i podobné. Příjemně ochutí téměř každé jídlo, ať už jde o polévku, těstoviny nebo maso. Po uvaření stačí jídlo posypat několika lístečky. Jedinečnost této bylinky v první řadě spočívá v jejím složení. Obsahuje totiž až třikrát víc vitamínu C než citron. 

Při dochucování jídel bylinkami se nemusíte bát toho, že zrovna nemáte k dispozici čerstvě utržené lístky. Skvěle fungují i v sušené nebo zmrazené formě i jako olej nebo pesto. Důležité je jen najít chuť, která vás osloví, a my vám garantujeme, že k nezdravým dochucovadlům se už nevrátíte. 

Přečtěte si další články z této kategorie: maso recept rozmarýn bazalka tymián kerblík bylinky
Další články

Jak si užít zimu i bez sněhu?

I když je Perinbaba poslední roky skoupá na sníh, stále...

Zjistit více

Palačinky s jablečnou náplní

Představte si vůni jemných palačinek, které se na talíři spojují...

Zjistit více

Jak si vyrobit papírového ježka? – video

Vyrobte si s dětmi jednoduchého ježka, který vám rozjasní podzim. ...

Zjistit více