Minimalistické valentýnské recepty pro zaneprázdněné

Mnoho lidí Valentýn neuznává, neboť ho považuje za smyšlený a komerční svátek. Avšak tento svátek sahá až do 3. století našeho letopočtu, kdy právě římský kněz Valentýn oddával zamilované páry i přes zákaz císaře Claudia. Kněz byl popraven 14. února a před smrtí napsal milostný dopis dceři vězeňského dozorce, a tak vzniklo první valentýnské přání.

Ať už Valentýna slavíte, nebo ne, ať jste v páru, nebo single, stále si ho umíte zpříjemnit chutným jídlem. A že nemáte čas? Nevadí, přinášíme vám seznam opravdu jednoduchých receptů, které zvládne každý.

Mini quiche s kozím sýrem a bylinkami

Ingredience:

– 1 balení listového těsta,

– 150 g kozího sýra,

– 3 vejce,

– 100 ml smetany ke šlehání,

– čerstvé bylinky (rozmarýn nebo tymián),

– sůl a pepř

Postup: 

1. Těsto vyložte do formiček.

2. V misce rozmíchejte vejce, smetanu, sůl a pepř.

3. Přidejte nadrobený kozí sýr a nasekané bylinky.

4. Nalijte směs do formiček.

5. Pečte 20 až 25 minut na 180 °C, dokud nebudou zlatavé a pevné.

Tajný tip: Kupte si formičky s odnímatelným dnem k vyjmutí bez poškození.

Těstoviny carbonara

Ingredience:

– 200 g těstovin (ideálně špagety),

– 100 g slaniny,

– 2 vejce,

– 50 g strouhaného parmazánu,

– sůl a pepř

Postup:

1. Uvařte těstoviny podle návodu a hlavně al dente.

2. Na pánvi opečte slaninu do křupava.

3. V misce smíchejte vejce, parmazán, sůl a pepř.

4. Uvařené těstoviny smíchejte se slaninou a ihned zalijte vaječnou směsí.

5. Rychle promíchejte, aby vznikla krémová omáčka.

Tajný tip: Pokud vaříte pro svou polovičku, nezapomeňte kuchyni pořádně uklidit, v čemž vám pomůže tento pomocník

Valentýnské toasty

Ingredience:

– 2 plátky toastu,

– 100 g krémového sýra,

– 3 až 4 jahody,

– med podle chuti

Postup:

1. Opečte toasty dozlatova.

2. Na každý plátek toastu natřete krémový sýr.

3. Jahody nakrájejte na tenké plátky a pokladte na sýr.

4. Pokapejte medem a vykrojte do srdíčkových tvarů pomocí formičky.

Tajný tip: Využít můžete jakýkoli typ chleba, nejen toast.

Čokoládové fondue

Ingredience:

– 200 g tmavé čokolády,

– 100 ml smetany ke šlehání,

– jahody, banány, maliny (nebo jiné ovoce podle chuti)

Postup:

1. Rozpusťte čokoládu ve smetaně na mírném ohni.

2. Ovoce omyjte a nakrájejte na kousky.

3. Podávejte ovoce s rozehřátou čokoládou na ponořování.

Tajný tip: Chcete-li tuto vitamínovou bombu trochu odlehčit, zkuste nahradit smetanu bezlaktózovou.

Pudingový dezert s jahodami

Ingredience:

– práškový vanilkový pudink,

– 2 lžíce cukru,

– 500 ml mléka,

– 500 gramů jahod

Postup: 

1. Nechte trochu zahřát mléko a poté za stálého míchání vysypte puding i s cukrem.

2. Míchejte, dokud nezhoustne.

3. Ozdobte jahodami.

Tajný tip: Pudink lze koupit i jahodový, a tak se bude hodit i barevně.

Rychlý tvarohový dezert

Ingredience:

– 250 g tvarohu,

– 1 – 2 lžíce medu,

– 1 čajová lžička vanilkového extraktu,

– 100 g čerstvého ovoce (jahody, maliny, borůvky)

Postup:

1. V misce smíchejte tvaroh, med a vanilkový extrakt.

2. Do sklenic dejte tvarohovou směs a navrch přidejte ovoce.

3. Ozdobte lístky čerstvé máty.

Tajný tip: Víte, že mátu si můžete pěstovat i na okně v kuchyni

 

Pokud hledáte více inspirací k vaření, s tím vám rádi pomůžeme tu

Přečtěte si další články z této kategorie: recepty valentyn vztahy
Další články

Jak si vyčarovat krásné stolování?

Každý okamžik si zaslouží výjimečnou atmosféru. Stačí pár detailů a...

Zjistit více

Jednoduché večeře na rušné dny

Září je jako pondělí v kalendáři. Čeká nás návrat do...

Zjistit více

Roztočte si vlastní origami kolotoč!

Z jednoduchých materiálů si vytvoříte točící se karusel s origami...

Zjistit více