Bylinky – chutná a užitečná dekorace

Bylinky v kuchyni jsou chutnou i užitečnou dekorací. Vždyť co je lepšího než sáhnout po čerstvé pažitce nebo bazalce? Podívejte se s námi, které z nich by neměly chybět na vašem parapetu.

Pro začátečníky

Řeřichu zvládne vypěstovat i největší amatér. Tato jednoletá bylinka roste rychle, už týden od vysetí si jejími lístky můžete posypat chléb s máslem. Řeřicha je vhodná i do pomazánek, na ochucení omelety nebo bramborové kaše a je doslova nabitá zdravím – vitaminem C, železem, vápníkem, draslíkem i hořčíkem.

Pro milovníky středomořské kuchyně

Čerstvé lístky bazalky jsou neodmyslitelnou součástí omáček na těstoviny a zeleninových salátů. Podávejte ji vždy až do hotových jídel. Květináč s bazalkou byste měli rozhodně umístit na okenní parapet, nevoní totiž mouchám – odpuzuje je.

Zdroj foto: Pexels

Pro zapomnětlivé

Pokud občas zapomenete na zalévání květin, máta je pro vás ideální bylinkou. Umí přežít i v nehostinných podmínkách. Její lístky využijete v nápojích i pokrmech. Zkuste ji přidat do salátu nebo k masu. Kromě toho si z ní můžete vyrobit i ústní vodu.

Pro ty, co často vaří čínu

Pažítka je díky svému intenzivnímu aroma používaná na dochucování omáček čínské kuchyně, možná i proto dostala přívlastek čínská pažitka. Kromě toho je tato bylinka ideální na chléb. Tělu dodá vitamín C i B2. Při jejím pěstování je potřeba si dát pozor na zalévání – rychle vysychá a má ráda odstátou vodu.

Foto: Katka Pavlickova, zdroj: Unsplash

Pro kuchaře s citlivým nosem

Vzhledem k tomu, že tymián je jednou z chuťově nejvýraznějších bylinek, je určený kuchařům s citlivým nosem. Do jídla je ho potřeba přidat už v začátku vaření, aby plně rozvinul svou kořeněnou chuť a aroma. Hodí se do polévek, omáček, k rybám, zvěřině i drůbežímu. Působí proti zánětům zažívacího ústrojí.

Pro romantické duše

Rozmarýn byl symbolem lásky už v antické době. I v naší zemi kdysi jeho darování znamenalo vyjádření touhy po milovaném člověku. Svým vzhledem (a někomu i vůní) připomíná malý jehličnan. Využijete ho u přípravy ryb nebo jehněčího masa. Podporuje prokrvení těla a pomáhá i při vypadávání vlasů.

Zdroj foto: Pexels

Pro ty, kdo špatně spí

Má citronovou vůni a mnoho příznivých účinků, jinak by nedostala přívlastek lékařská. Řeč je o meduňce, která se používá v léčbě nespavosti, ale i při depresích a bolestech hlavy. Kdo si z ní nechce udělat čaj, může ji využít k dochucení dezertů, v chlazených nápojích, ale i v salátech, omáčkách a džemech. Jelikož má hluboký kořenový systém, dopřejte jí vysoký květináč.

Pro pravidelné konzumenty masa

Oregano, u nás známé také jako dobromysl, je trvalkou, kterou si můžete pěstovat v květináči na slunečném místě. Výborně se hodí k dochucování masových jídel a gulášů, ale využijete ho i během přípravy domácí pizzy a omáček s rajčatovým základem. Pokud si ho chcete nasušit, ostříhejte ho dopoledne, kdy nejvíce vylučuje vonné silice.

Zdroj foto: Fotofolia

Náš tip

Kromě toho, že jsou bylinky v kuchyni vděčnou přísadou během vaření, jsou i milou ozdobou. A to nejen v květináči, ale i sušené, pěkně pověšené na provázku a čekající na svou chvilku. A komu by nebyla ani tahle varianta dostačující, může svou domácí zelenou džungli obohatit o motivy bylinek a květů. Například na květináčích, které si ozdobíte ubrouskovou technikou a můžete tak rovnou sladit vybraný motiv z papírového ubrousku s bylinkou uvnitř. Vyhnete se tím bádání, co za bylinku to vyrazilo v neoznačeném květináči. Majitele kuchyně ve vesnickém stylu zase potěší romantické vzory bylinek a trvalek na ubrouscích s potiskem. Živé bylinky a vzorované ubrousky dodají nový rozměr i slavnostně prostřenému stolu.

Titul. foto: Suzy Hazelwood/Pexels

Další články

4 tipy na neformální stolování v zahradě

Jídlo na čerstvém vzduchu prý lépe chutná. A teplé letní...

Zjistit více

Infografika: Skládání ubrousků na dětskou oslavu

Bude mít vaše dítě narozeniny a chystáte se mu připravit...

Zjistit více

Svatební výzdoba podle trendů na rok 2019

Plánování svatby umí zabrat množství času. Vždyť v tento výjimečný...

Zjistit více