Podzimní recepty jak od babičky

Říjen se kromě úcty ke stáří pojí i s vůněmi podzimní kuchyně, do které nás to se stále tmavšími a studenějšími dny láká víc a víc. Tady je několik tipů na recepty, které v sobě spojují oboje – podzimní suroviny i nezaměnitelný rukopis babiček.

Dýňová omáčka

Stálicí podzimu, která svou jasnou barvou ohlašuje příchod kratších dní a delších nocí, je dýně. Ta se dá připravit na milion způsobů – uvařit, upéct, přeměnit na polévku nebo sáček slaných semínek, které si budete loupat během procházek ulicemi vydlážděnými pestrobarevným listím. Asi největší klasikou známou z babiččiny kuchyně je ale dýňová omáčka.

Jejím tajemstvím je ještě před mixováním dýni opražit na oleji, podusit a dobře osolit. Až bude takto rozvařená, tak ji v hrnci rozmixujte a zahustěte smetanou. Podle chuti můžete omáčku okyselit (citronem nebo octem) a dosladit. Úplně na vás (a, přiznejme si, na tom, jak vás to naučila babička) je, jestli dýni rozemelete úplně, nebo necháte v omáčce i její kousky.

Česnečka

Pokud máte chuť pustit se do vícechodového podzimního menu, dobrou volbou na úvod může být česnečka. Máloco vám připomene sychravý podzimní večer, v průběhu kterého se vás babička snažila přesvědčit, že zdraví prochází žaludkem, lépe než ostrá vůně vařeného česneku.

Poté co očistíte a nastrouháte česnek a brambory, rozehřejte si v hrnci máslo. Na to hoďte nejprve česnek, který mírně opražíte. Přidejte brambory, koření a červenou papriku. Po mírném opražení vše zalijte vývarem a dochuťte. Nahoru skvěle padne strouhaný sýr a do ruky pečivo. Ideálně česnekové, jak jinak.

Šípkový džem

Poslední tip je pro ty, kteří mají v kuchyni rádi výzvy a umí se v ní otáčet téměř tak dobře jako naše babičky. Co třeba připravit si vlastní šípkový džem, plný vitamínu C?

Ideální je nasbírat si tvrdé šípky, které jeden po druhém zbavíte stonků a černých částí a vložíte do hrnce s vodou. V něm je povaříte až do změknutí, rozmixujete a případně dolijete horkou vodou. Následně je propasírujte (nejlépe několikrát) přes záclonu, která je zbaví chloupků. Pročištěnou směs zvažte a na každý kilogram přidejte 400 gramů cukru krystalu. Směs převařte a můžete ji postupně začít nabírat do zavařovacích sklenic, které vám chuť podzimu budou připomínat i po zbytek roku.

See more articles in this category česnečka podzim šípkový džem recept dýňová omáčka
Další články

Jak připravit domácí plněné ravioli? – video

Venku máme letní vedra a v takové dny je nejlepší...

Zjistit více

Jak si vyrobit letní osvětlení? – video

Zavařeninové láhve lze využít i jinde než v kuchyni při...

Zjistit více

Letní grilování: Recepty a tipy na úžasná jídla

Léto je ideální čas na grilování s přáteli, rodinou a...

Zjistit více