Podzimní recepty jak od babičky

Říjen se kromě úcty ke stáří pojí i s vůněmi podzimní kuchyně, do které nás to se stále tmavšími a studenějšími dny láká víc a víc. Tady je několik tipů na recepty, které v sobě spojují oboje – podzimní suroviny i nezaměnitelný rukopis babiček.
Dýňová omáčka
Stálicí podzimu, která svou jasnou barvou ohlašuje příchod kratších dní a delších nocí, je dýně. Ta se dá připravit na milion způsobů – uvařit, upéct, přeměnit na polévku nebo sáček slaných semínek, které si budete loupat během procházek ulicemi vydlážděnými pestrobarevným listím. Asi největší klasikou známou z babiččiny kuchyně je ale dýňová omáčka.
Jejím tajemstvím je ještě před mixováním dýni opražit na oleji, podusit a dobře osolit. Až bude takto rozvařená, tak ji v hrnci rozmixujte a zahustěte smetanou. Podle chuti můžete omáčku okyselit (citronem nebo octem) a dosladit. Úplně na vás (a, přiznejme si, na tom, jak vás to naučila babička) je, jestli dýni rozemelete úplně, nebo necháte v omáčce i její kousky.
Česnečka
Pokud máte chuť pustit se do vícechodového podzimního menu, dobrou volbou na úvod může být česnečka. Máloco vám připomene sychravý podzimní večer, v průběhu kterého se vás babička snažila přesvědčit, že zdraví prochází žaludkem, lépe než ostrá vůně vařeného česneku.
Poté co očistíte a nastrouháte česnek a brambory, rozehřejte si v hrnci máslo. Na to hoďte nejprve česnek, který mírně opražíte. Přidejte brambory, koření a červenou papriku. Po mírném opražení vše zalijte vývarem a dochuťte. Nahoru skvěle padne strouhaný sýr a do ruky pečivo. Ideálně česnekové, jak jinak.
Šípkový džem
Poslední tip je pro ty, kteří mají v kuchyni rádi výzvy a umí se v ní otáčet téměř tak dobře jako naše babičky. Co třeba připravit si vlastní šípkový džem, plný vitamínu C?
Ideální je nasbírat si tvrdé šípky, které jeden po druhém zbavíte stonků a černých částí a vložíte do hrnce s vodou. V něm je povaříte až do změknutí, rozmixujete a případně dolijete horkou vodou. Následně je propasírujte (nejlépe několikrát) přes záclonu, která je zbaví chloupků. Pročištěnou směs zvažte a na každý kilogram přidejte 400 gramů cukru krystalu. Směs převařte a můžete ji postupně začít nabírat do zavařovacích sklenic, které vám chuť podzimu budou připomínat i po zbytek roku.
Minimalistické valentýnské recepty pro zaneprázdněné
Mnoho lidí Valentýn neuznává, neboť ho považuje za smyšlený a...
Zjistit více5 ikonických žen, které změnily pohled na ženskost
Ženskost znamená pro každého něco jiného. Pro někoho představuje dokonalý...
Zjistit víceTradiční zimní jídla a nápoje u nás i ve světě
Zima je obdobím, kdy se těšíme na všechna tradiční jídla,...
Zjistit více