Proč je sýr Halloumi tak oblíbený? Tohle jste o něm určitě nevěděli

Přemýšlíte, jak ozvláštnit svůj letní jídelníček? Určitě do něj zařaďte kyperskou sýrovou pochoutku jménem Halloumi. Pokud jste ho ještě neochutnali, překvapí vás rafinovanou chutí a jednoduchou přípravou na mnoho způsobů.

Kde se vzal, tu se vzal

Název tohoto sýra pochází ze slova “almi” znamenající vodu. Pravděpodobně byl tím myšlený slaný nálev. Říká se, že ho přinesly beduínské kmeny z Blízkého východu. Díky tomu, že byl sýr v nálevu, nepotřeboval žádné další speciální podmínky pro konzervaci. Pokud byste hledali recept na výrobu, určitě jich spoustu najdete nejen na internetu, avšak původní recept je tajemstvím kyperských rodin. Zajímavostí je, že Halloumi údajně mohou vyrábět pouze ženy, protože pouze ony mají dostatečně jemné ruce.

Kdysi se vyráběl pouze z ovčího a kozího mléka, moderní doba a vyšší produkce však způsobily, že dnes tento sýr najdete i s podílem kravského mléka.

Asi nejuniverzálnější sýr

Uvádí se, že jde o jediný sýr, kterému oheň, dřevěné uhlí nebo teplo neublíží. Právě naopak, je ideální na grilování, opékání i smažení. Zatímco stále drží svůj tvar, na povrchu se stane křupavější a uvnitř příjemně změkne.

Halloumi je výborný do salátů, sendvičů, wrapů, používá se i jako strouhaný na těstoviny, ale také se jím těstoviny plní. Objevuje se i jako náplň slaných koláčů i jako lahodné vyvážení sladkých chutí ovocného salátu. Hodí se především k melounům, fíkům a datlím.

Odběr novinek

Zadejte svůj e-mail a užijte si všechny rady, tipy a novinky.

Zadejte prosím platný e-mail
Před odesláním musíte souhlasit

Toto určitě vyzkoušejte!

Přidejte sýr Halloumi do horké rajčatové polévky nebo do brokolicového či hráškového krému. Slanost tohoto sýru a jeho jedinečná konzistence v kombinaci s teplou polévkou je tím skutečným kulinářským potěšením.

Dalším skvělým tipem je čerstvě upečený chléb (nebo klasická topinka), na který naskládáte plátky sýra, polejete olivovým olejem, pokapete citronem a posypete čerstvou mátou a chilli. Kypřané si jej dávají s míchanými vejci ke snídani, obědvají ho s čímkoliv a večeří společně se sklenkou vína. Inspirujte se!

Věděli jste, že…?

 – O Halloumi se psaly celé litanie, dokonce verše, přičemž první písemné zmínky o něm mají přes 1 200 let.
– Kdysi se připravoval za účelem významného setkání žen ze sousedství, které dokonce vytvářely sýrařské spolky v čele s “babou sýrařkou” – nejstarší a nejzkušenější hospodyní.
– Evropská unie teprve nedávno udělila Halloumi status chráněného označení původu (CHOP) a uznala ho za jedinečný kyperský výrobek.
– V Británii se ročně spotřebuje přes 12 000 tun sýra Halloumi.
– Při tradiční výrobě se do sýra přidávají sušené nebo čerstvé listy máty.
– Tradiční sýr Halloumi má také často tvar půlměsíce a záhyb může obsahovat celý list máty.
– Na Kypru se tradičně konzumuje syrový. Oblíbenou kyperskou národní kombinací chutí je Halloumi s vodním melounem.

See more articles in this category syr halloumi jídlo
Další články

Jak připravit domácí plněné ravioli? – video

Venku máme letní vedra a v takové dny je nejlepší...

Zjistit více

Jak si vyrobit letní osvětlení? – video

Zavařeninové láhve lze využít i jinde než v kuchyni při...

Zjistit více

Letní grilování: Recepty a tipy na úžasná jídla

Léto je ideální čas na grilování s přáteli, rodinou a...

Zjistit více