Tradiční zimní jídla a nápoje u nás i ve světě

Zima je obdobím, kdy se těšíme na všechna tradiční jídla, která nám připomínají nevinné dětství v kruhu rodiny. Tradiční zimní kuchyně se vyznačuje těžkými, ale i výživnými jídly a pitím, které nám pomáhají užít si i chladné dny s úsměvem na tváři. Ať už se jedná o klasické polévky, ryby, řízky nebo sladké dezerty, zima nabízí širokou paletu chutí a vůní. Pojďme se podívat na některá tradiční, ale i exotická zimní jídla a nápoje, které si můžete vychutnat během tohoto chladného období.
Tradiční česká zimní jídla a nápoje
Zelňačka
Tato lahodná polévka je sice typická pro Vánoce, ale dobře padne i během chladných zimních měsíců. Zelí známe na různé způsoby, někdo ji připravuje jen se zelím a klobásou, jiní ji preferují smetanovou s uzeným masem. Chybět samozřejmě nesmí sušené houby a brambory.
Strapačky a halušky
Obě tato jídla se považují za typicky zimní, i když chutnají v každém ročním období výborně. Podávat se mohou s brynzou, slaninou, klobáskou, kysaným zelím, ale i vepřovým masem.
Pečené maso a dušená zelenina
V zimě často saháme po těžších a výživnějších jídlech, jako je pečené maso s dušenou zeleninou. Svíčková nebo pečená kachna se zelím a knedlíky jsou klasiky, které se na Slovensku připravují během svátků a zimních oslav.
Svařené víno
Svařené víno, známé také jako punč, je jedním z nejoblíbenějších nápojů během zimy. Tento aromatický nápoj se připravuje z červeného vína, které se vaří spolu s různými kořeními, jako jsou hřebíček, skořice, pomerančová kůra a cukr. V některých variantách se do gloggu přidává také rum nebo brandy.
Medovina
V zimních měsících, zejména během svátků, se často popíjí i medovina, která je známá svou nasládlou chutí. Tento nápoj se vyrábí z medu a může být podáván teplý nebo studený.
Chcete zkusit něco světového?
Pokud jste již přesyceni slovenskými klasikami, objevte sváteční jídla oblíbená ve světě:
Velká Británie
Tradičně se servíruje pečené krůtí maso, které bývá plněno směsí z chleba, bylinek, cibule a slaniny. K tomu se podávají pečené brambory, růžičková kapusta, mrkev a samozřejmě vánoční omáčka.
Itálie
Na štědrovečerním stole často nechybí polévky jako minestrone (zeleninová polévka) nebo brodo (vývar), které jsou předkrmy na Vánoce. K tradičním vánočním dezertům patří také panettone, italský vánoční koláč s kandovaným ovocem a rozinkami.
Japonsko
V Japonsku se Vánoce slaví trochu jinak. Přestože to není tradiční svátek, stalo se populárním zvykem, že Japonci si o Vánocích dopřejí KFC (Kentucky Fried Chicken). Tento zvyk vznikl v 70. letech a od té doby je velmi populární. Dalším typickým svátečním jídlem jsou vánoční koláče, které jsou tradičně zdobeny ovocem a smetanou.
Německo
V Německu jsou během Vánoc nedílnou součástí jídel bratwurst (tradiční německé klobásy), které se připravují na grilu a často se podávají se kysaným zelím. K tomu jsou velmi oblíbené i různé druhy vánočních cukroví jako lebkuchen (perníky) a zimtsterny (skořicové hvězdy). Štóly, tradiční vánoční ovocné koláče, které jsou plněny marcipánem, rozinkami, ořechy a pepřem, jsou také velmi oblíbené.
Nezapomeňte si sváteční stůl ozdobit vánočními ubrousky, neboť jíme i očima. A ať už si budete pochutnávat na slovenském nebo světovém jídle, nejlépe bude chutnat a nejvíce zahřeje ve společnosti oblíbených lidí. Dobrou chuť!
Minimalistické valentýnské recepty pro zaneprázdněné
Mnoho lidí Valentýn neuznává, neboť ho považuje za smyšlený a...
Zjistit více5 ikonických žen, které změnily pohled na ženskost
Ženskost znamená pro každého něco jiného. Pro někoho představuje dokonalý...
Zjistit víceObjevte ta nejlepší místa k sáňkování na Slovensku i v Česku
Pamatujete na ty chvíle v dětství, kdy jste chodili sáňkovat?...
Zjistit více