Tradiční zimní jídla a nápoje u nás i ve světě

Zima je obdobím, kdy se těšíme na všechna tradiční jídla, která nám připomínají nevinné dětství v kruhu rodiny. Tradiční zimní kuchyně se vyznačuje těžkými, ale i výživnými jídly a pitím, které nám pomáhají užít si i chladné dny s úsměvem na tváři. Ať už se jedná o klasické polévky, ryby, řízky nebo sladké dezerty, zima nabízí širokou paletu chutí a vůní. Pojďme se podívat na některá tradiční, ale i exotická zimní jídla a nápoje, které si můžete vychutnat během tohoto chladného období.

Tradiční česká zimní jídla a nápoje 

Zelňačka

Tato lahodná polévka je sice typická pro Vánoce, ale dobře padne i během chladných zimních měsíců. Zelí známe na různé způsoby, někdo ji připravuje jen se zelím a klobásou, jiní ji preferují smetanovou s uzeným masem. Chybět samozřejmě nesmí sušené houby a brambory.

Strapačky a halušky

Obě tato jídla se považují za typicky zimní, i když chutnají v každém ročním období výborně. Podávat se mohou s brynzou, slaninou, klobáskou, kysaným zelím, ale i vepřovým masem.

Pečené maso a dušená zelenina

V zimě často saháme po těžších a výživnějších jídlech, jako je pečené maso s dušenou zeleninou. Svíčková nebo pečená kachna se zelím a knedlíky jsou klasiky, které se na Slovensku připravují během svátků a zimních oslav.

Svařené víno

Svařené víno, známé také jako punč, je jedním z nejoblíbenějších nápojů během zimy. Tento aromatický nápoj se připravuje z červeného vína, které se vaří spolu s různými kořeními, jako jsou hřebíček, skořice, pomerančová kůra a cukr. V některých variantách se do gloggu přidává také rum nebo brandy.

Medovina

V zimních měsících, zejména během svátků, se často popíjí i medovina, která je známá svou nasládlou chutí. Tento nápoj se vyrábí z medu a může být podáván teplý nebo studený.

Chcete zkusit něco světového?

Pokud jste již přesyceni slovenskými klasikami, objevte sváteční jídla oblíbená ve světě:

Velká Británie

Tradičně se servíruje pečené krůtí maso, které bývá plněno směsí z chleba, bylinek, cibule a slaniny. K tomu se podávají pečené brambory, růžičková kapusta, mrkev a samozřejmě vánoční omáčka.

Itálie

Na štědrovečerním stole často nechybí polévky jako minestrone (zeleninová polévka) nebo brodo (vývar), které jsou předkrmy na Vánoce. K tradičním vánočním dezertům patří také panettone, italský vánoční koláč s kandovaným ovocem a rozinkami.

Japonsko

V Japonsku se Vánoce slaví trochu jinak. Přestože to není tradiční svátek, stalo se populárním zvykem, že Japonci si o Vánocích dopřejí KFC (Kentucky Fried Chicken). Tento zvyk vznikl v 70. letech a od té doby je velmi populární. Dalším typickým svátečním jídlem jsou vánoční koláče, které jsou tradičně zdobeny ovocem a smetanou.

Německo 

V Německu jsou během Vánoc nedílnou součástí jídel bratwurst (tradiční německé klobásy), které se připravují na grilu a často se podávají se kysaným zelím. K tomu jsou velmi oblíbené i různé druhy vánočních cukroví jako lebkuchen (perníky) a zimtsterny (skořicové hvězdy). Štóly, tradiční vánoční ovocné koláče, které jsou plněny marcipánem, rozinkami, ořechy a pepřem, jsou také velmi oblíbené.

Nezapomeňte si sváteční stůl ozdobit vánočními ubrousky, neboť jíme i očima. A ať už si budete pochutnávat na slovenském nebo světovém jídle, nejlépe bude chutnat a nejvíce zahřeje ve společnosti oblíbených lidí. Dobrou chuť!

 

Odběr novinek

Zadejte svůj e-mail a užijte si všechny rady, tipy a novinky.

Zadejte prosím platný e-mail
Před odesláním musíte souhlasit
Přečtěte si další články z této kategorie: zima svet jídla
Další články

Minimalistické valentýnské recepty pro zaneprázdněné

Mnoho lidí Valentýn neuznává, neboť ho považuje za smyšlený a...

Zjistit více

5 ikonických žen, které změnily pohled na ženskost

Ženskost znamená pro každého něco jiného. Pro někoho představuje dokonalý...

Zjistit více

Objevte ta nejlepší místa k sáňkování na Slovensku i v Česku

Pamatujete na ty chvíle v dětství, kdy jste chodili sáňkovat?...

Zjistit více