Tyto letní dobroty musíte ochutnat

Léto je v plném proudu a vy se určitě chystáte na pláž nebo na výlet do přírody. Letní dny však vyžadují osvěžení také v podobě stravy. Lehké, šťavnaté, pestré a plné vitamínů. Inspirujte se našimi tipy.

Ideální potraviny k letnímu občerstvení jsou zelenina a ovoce. Mají dostatek vitamínů, minerálních látek a vody. A mnoho druhů vydrží i mimo chladničku.

Pokud se chystáte na piknik, určitě investujte do kvalitních chladících tašek nebo boxů, do nichž se ukládají zmrzlé vložky přímo z mrazničky. Pevně zavřené tak určitě splní svůj úkol a na vaše dobroty udrží na pár hodin v chladu. Nebo si můžete vyrobit obal na potraviny z vosku podle našeho videonávodu. Je znovupoužitelný a potraviny v něm vydrží déle čerstvé.

Veselé špízy

Vyzkoušejte kupříkladu špízy z čerstvého ovoce. Na špejli napíchněte několik druhů ovoce, třeba ananas, meloun, jahodu, ostružinu, jablko a o zdravou svačinku máte postaráno. Takové pestré špízy vydrží ještě déle, pokud ovoce předtím zamrazíte.

Originální pomazánka

Dalším ze skvělých tipů je cizrnová pomazánka, která je velmi rychlá – jednoduše společně rozmixujte uvařenou cizrnu (nebo použijte konzervovanou), pastu tahini (pasta ze sezamových semínek), citronovou šťávu, olivový olej, česnek, sůl a trochu pepře a máte tzv. hummus. Je-li směs příliš hustá, zřeďte ji vodou z konzervované cizrny. Hummus si můžete nabírat salátovou okurkou, mrkví, plátky papriky či jen tak lžičkou.

Syté a jednoduché

Ideálním jídlem na pláž či piknik jsou různé wrapy a sendviče. Mezi oblíbená letní jídla také patří těstovinový salát. U těchto typů jídel je dobré to, že ingredience si namícháte doslova podle své chuti. Okurka, mozzarella, bílý jogurt, kapka olivového oleje a lístky čerstvé bazalky vytvoří osvěžující oběd. Nebo vyzkoušejte třeba nastrouhanou kedlubnu s mrkví a těstovinami přelitý jogurtovou zálivkou.

Óda na salát

Máte rádi nezvyklé kombinace? Osvěžte si léto tímto šťavnatým melounovo- rajčatovým salátem se sýrem feta.

Co budete potřebovat

– 1 menší meloun

– čerstvou mátu

– červenou cibuli nakrájenou na tenké plátky

– cherry rajčátka

– 2 lžíce olivového oleje

– 2 lžíce limetkové šťávy

– 1 lžičku medu

– sůl a pepř

– sýr feta

Odběr novinek

Zadejte svůj e-mail a užijte si všechny rady, tipy a novinky.

Zadejte prosím platný e-mail
Před odesláním musíte souhlasit

Jak na to

Odstraňte slupku z vodního melounu, dužinu nakrájejte na větší trojúhelníky a naaranžujte je na talíř. Nahoru dejte čerstvou mátu, červenou cibulku a pokrájená cherry rajčátka. V misce smíchejte olivový olej, čerstvou limetkovou šťávu, med, sůl a pepř. Lžící pokapejte meloun a nahoru přidejte v ruce rozdrcený sýr feta. Dobrou chuť.

A malý tip na závěr

Nezapomeňte si nepromokavou deku, síťované “klobouky”, které jídlo ochrání před hmyzem, příbory, talíře, pěkné ubrousky a papírové utěrky. A samozřejmě dobrou náladu.

Přečtěte si další články z této kategorie: dobroty recepty recept leto
Další články

6 důvodů, proč jíst tvaroh. Potěší nejen kosti

Nejen sportovci a lidé, kteří si stráží svoji váhu, jsou...

Zjistit více

Jak si předpřipravit kuře na grilování? – video

Stehna, křídla, prsa… Kterou část máte nejraději? Podívejte se na...

Zjistit více