Tyto letní dobroty musíte ochutnat

Léto je v plném proudu a vy se určitě chystáte na pláž nebo na výlet do přírody. Letní dny však vyžadují osvěžení také v podobě stravy. Lehké, šťavnaté, pestré a plné vitamínů. Inspirujte se našimi tipy.
Ideální potraviny k letnímu občerstvení jsou zelenina a ovoce. Mají dostatek vitamínů, minerálních látek a vody. A mnoho druhů vydrží i mimo chladničku.
Pokud se chystáte na piknik, určitě investujte do kvalitních chladících tašek nebo boxů, do nichž se ukládají zmrzlé vložky přímo z mrazničky. Pevně zavřené tak určitě splní svůj úkol a na vaše dobroty udrží na pár hodin v chladu. Nebo si můžete vyrobit obal na potraviny z vosku podle našeho videonávodu. Je znovupoužitelný a potraviny v něm vydrží déle čerstvé.
Veselé špízy
Vyzkoušejte kupříkladu špízy z čerstvého ovoce. Na špejli napíchněte několik druhů ovoce, třeba ananas, meloun, jahodu, ostružinu, jablko a o zdravou svačinku máte postaráno. Takové pestré špízy vydrží ještě déle, pokud ovoce předtím zamrazíte.
Originální pomazánka
Dalším ze skvělých tipů je cizrnová pomazánka, která je velmi rychlá – jednoduše společně rozmixujte uvařenou cizrnu (nebo použijte konzervovanou), pastu tahini (pasta ze sezamových semínek), citronovou šťávu, olivový olej, česnek, sůl a trochu pepře a máte tzv. hummus. Je-li směs příliš hustá, zřeďte ji vodou z konzervované cizrny. Hummus si můžete nabírat salátovou okurkou, mrkví, plátky papriky či jen tak lžičkou.
Syté a jednoduché
Ideálním jídlem na pláž či piknik jsou různé wrapy a sendviče. Mezi oblíbená letní jídla také patří těstovinový salát. U těchto typů jídel je dobré to, že ingredience si namícháte doslova podle své chuti. Okurka, mozzarella, bílý jogurt, kapka olivového oleje a lístky čerstvé bazalky vytvoří osvěžující oběd. Nebo vyzkoušejte třeba nastrouhanou kedlubnu s mrkví a těstovinami přelitý jogurtovou zálivkou.
Óda na salát
Máte rádi nezvyklé kombinace? Osvěžte si léto tímto šťavnatým melounovo- rajčatovým salátem se sýrem feta.
Co budete potřebovat
– 1 menší meloun
– čerstvou mátu
– červenou cibuli nakrájenou na tenké plátky
– cherry rajčátka
– 2 lžíce olivového oleje
– 2 lžíce limetkové šťávy
– 1 lžičku medu
– sůl a pepř
– sýr feta
Jak na to
Odstraňte slupku z vodního melounu, dužinu nakrájejte na větší trojúhelníky a naaranžujte je na talíř. Nahoru dejte čerstvou mátu, červenou cibulku a pokrájená cherry rajčátka. V misce smíchejte olivový olej, čerstvou limetkovou šťávu, med, sůl a pepř. Lžící pokapejte meloun a nahoru přidejte v ruce rozdrcený sýr feta. Dobrou chuť.
A malý tip na závěr
Nezapomeňte si nepromokavou deku, síťované “klobouky”, které jídlo ochrání před hmyzem, příbory, talíře, pěkné ubrousky a papírové utěrky. A samozřejmě dobrou náladu.
Minimalistické valentýnské recepty pro zaneprázdněné
Mnoho lidí Valentýn neuznává, neboť ho považuje za smyšlený a...
Zjistit více5 ikonických žen, které změnily pohled na ženskost
Ženskost znamená pro každého něco jiného. Pro někoho představuje dokonalý...
Zjistit víceTradiční zimní jídla a nápoje u nás i ve světě
Zima je obdobím, kdy se těšíme na všechna tradiční jídla,...
Zjistit více