Velikonoční pokrmy našich předků a recepty, které si můžete připravit

Velikonoce jsou nejen svátkem duchovního znovuzrození, ale i obdobím, kdy se na Slovensku tradičně připravovala jídla symbolizující jaro, hojnost a nové začátky. Mnohé z těchto pokrmů se dědily z generace na generaci a i dnes si je můžeme připravit podle receptů, které nám přiblížila známá etnoložka Kateřina Nádaská.

 

 

Pečené jehně nebo kůzle

V minulosti bylo pečení jehněte nebo kůzlete nedílnou součástí velikonočního nedělního oběda. Toto jídlo symbolizovalo nevinnost a nové začátky.

Ingredience:

– 4 stroužky česneku

– sůl, pepř

– 2 lžíce vepřového sádla

– rozmarýn a tymián

– 200 ml bílého vína

Postup:

1. Maso omyjte a osušte.

2. Česnek protlačte, smíchejte se solí, pepřem, rozmarýnem a tymiánem.

3. Maso potřete touto směsí, polijte rozpuštěným sádlem a nechte alespoň 2 hodiny marinovat.

4. Vložte do pekáče, podlijte vínem a pečte při 180 °C přibližně 90 minut, přičemž maso pravidelně podlévejte šťávou.

 

 

Velikonoční baba

Tento pokrm měl různé varianty v závislosti na regionu. Například v Martině se připravovala velikonoční baba s houbami a medvědím česnekem.

Ingredience:

– 5 rohlíků

– 150 ml mléka

– 200 g oravské slaniny

– 2 hrsti sušených hub

– 5 vajec

– sůl, mletý pepř

– medvědí česnek (nebo petrželka)

Postup:

1. Houby namočte do horké vody na 30 minut.

2. Rohlíky nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem.

3. Slaninu osmahněte, přidejte k rohlíkům spolu s nasekanými houbami a žloutky.

4. Dochuťte solí, pepřem a nasekaným medvědím česnekem.

5. Nakonec přidejte sníh z bílků, promíchejte a pečte při 180 °C asi 50 minut.

 

 

Jarní bramborová baba

V obci Lomná byla oblíbená bramborová baba, která se připravovala ze syrových brambor, majoránky a dalších ingrediencí.

Ingredience:

– 1 kg syrových brambor

– 2 vejce

– 100 g uzené slaniny

– 2 stroužky česneku

– sůl, majoránka

– černý pepř

Postup:

1. Brambory oloupejte, nastrouhejte a vyždímejte přebytečnou vodu.

2. Přidejte vejce, prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř.

3. Slaninu osmahněte a vmíchejte do směsi.

4. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 60 minut, dokud povrch není křupavý.

 

 

Pečivo ve tvaru beránka

Symbolické pečivo ve tvaru beránka se peklo v hliněných formách a bylo součástí svátečního stolu.

Ingredience:

– 300 g polohrubé mouky

– 150 g cukru

– 4 vejce

– 100 ml mléka

– 100 ml oleje

– 1 prášek do pečiva

– vanilkový cukr

 – citrónová kůra

Postup:

1. Vymíchejte žloutky s cukrem, přidejte olej, mléko a citronovou kůru.

2. Přisypte mouku s práškem do pečiva.

3. Nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků.

4. Pečte v hliněné formě na beránka při 180 °C asi 40 minut.

 

 

Calty a vošouchy

Na Záhoří se pekly calty, zatímco ve Vajnorech byly populární vošouchy z kynutého těsta, které se připravovaly na slano se slaninou nebo na sladko s tvarohem či zelím.

Ingredience:

– 500 g polohrubé mouky

– 300 ml mléka

– 20 g droždí

– 1 lžíce cukru

– 1 vejce

– sůl

– slanina nebo tvaroh na nádivku

Postup:

1. Z droždí, cukru a vlažného mléka připravte kvásek.

2. Z mouky, vejce, soli a kvásku vypracujte těsto a nechte kynout.

3. Těsto rozdělte na bochánky, naplňte slaninou nebo tvarohem a pečte při 180 °C asi 30 minut.

 

Nezapomeňte při prostírání stolu dodat sváteční atmosféru krásnými velikonočními ubrousky, které podtrhnou výjimečnost tohoto období a dotvoří příjemnou rodinnou pohodu.

 

 

Odběr novinek

Zadejte svůj e-mail a užijte si všechny rady, tipy a novinky.

Zadejte prosím platný e-mail
Před odesláním musíte souhlasit

Přečtěte si další články z této kategorie: jídlo stolování tipy
Další články

Jak si vyčarovat krásné stolování?

Každý okamžik si zaslouží výjimečnou atmosféru. Stačí pár detailů a...

Zjistit více

Jednoduché večeře na rušné dny

Září je jako pondělí v kalendáři. Čeká nás návrat do...

Zjistit více

Roztočte si vlastní origami kolotoč!

Z jednoduchých materiálů si vytvoříte točící se karusel s origami...

Zjistit více