Koláče jako od babičky

Potom co jsme si dali pár tipů na tradiční podzimní recepty jak od babičky, by se hodilo zaměřit i na pokrm, který se nám s babičkami pojí možná ještě víc – koláče. Jaké příběhy stojí za těmi nejlepšími z nich? 

Bábovka

Oblíbenou klasikou, která už názvem připomíná naše milované babičky, je bábovka. Víc než na babičky ale bábovka svým jménem odkazuje na formu, ve které se peče. Její název je podle všeho odvozený od ženské sukně, kterou její vlnkované zaoblení připomíná. Péct v takové formě s dírou uprostřed se začalo v průběhu 17. století.

I když o jejím úplném původu, sahajícím až do středověku, se vedou spory, v modernější historii jsou kořeny bábovky silně spjaté s naším sousedem – Rakouskem. Jejím velkým fanouškem byl císař František Josef, díky kterému se o její nezaměnitelné chuti dozvěděla celá Evropa.

Štrúdl

I další sladká pochoutka známá z nedělního stolu u babičky je úzce spojená s Rakouskem. První písemná zmínka o sladkém štrúdlu pochází z královského dvora Marie Terezie. Právě v její době byl štrúdl povýšen na exkluzivní dezert vhodný k luxusnímu stolování v salónech.

Základní verzí, která se po Evropě začala šířit ještě dávno před časy Marie Terezie, je štrúdl z jablek. Jednotlivé země si ale do závinu rychle začaly vkládat vlastní náplň, a tak vznikl štrúdl s rozinkami, mákem, ořechy, nebo dokonce lesním ovocem či citronovou kůrou.

Jablečný koláč

Ať už mu říkáte přezdívkou (pité), zkráceným jménem (jablečník), nebo celým jménem, jablečný koláč patří k ozdobám podzimního pečení na celém světě. I když se nám možná podvědomě pojí spíš s Amerikou, i tento dezert má svůj původ na starém kontinentě.

První zmínka o jablečném koláči se datuje do Anglie a pochází už ze 14. století. A byli to právě Angličani, kteří do Ameriky o přibližně dvě století později přinesli jabloně, plodící sladká jablka vhodné na koláč. Američané časem přidali dnes už ikonickou mřížku, šlehačku nebo zmrzlinu a do Evropy se obloukem vrátila upravená (a o poznání sladší) podzimní tradice.

Přečtěte si další články z této kategorie: štrúdl tipy koláč recept bábovka
Další články

Jak si užít zimu i bez sněhu?

I když je Perinbaba poslední roky skoupá na sníh, stále...

Zjistit více

Palačinky s jablečnou náplní

Představte si vůni jemných palačinek, které se na talíři spojují...

Zjistit více

Jak si vyrobit papírového ježka? – video

Vyrobte si s dětmi jednoduchého ježka, který vám rozjasní podzim. ...

Zjistit více