Neobvyklé letní limonády. Připravte si je doma

Jak se říká, život je třeba si užívat. Letní prázdniny a horka jsou tím nejlepším obdobím k experimentování a objevování nových chutí. Pokud u vás doma čekáte návštěvu nebo se jen chcete osvěžit něčím chutným a zdravým, vyzkoušejte naše tipy na rychlé limonády. Varujeme vás ale, že členové vaší rodiny vám je budou potajmu chodit krást. 

Limonády mají jednu obrovskou výhodu. Pokud patříte mezi lidi, kteří nedodržují pitný režim a během dne zapomínají pít čistou vodu, limonády si budete chtít připravovat pravidelně. Samozřejmě, že nic nenahradí čistou vodu, která hydratuje nejlépe. Ale zdravá domácí limonáda je skvělou alternativou, jak dát tělu víc vody, než jste zvyklí. I proto zkuste při jejich přípravě použít místo cukru kvalitní med nebo kokosový cukr. A pokud nejste velkým fanouškem sladké chuti, na doslazení vám určitě postačí jen ovoce v samotné limonádě. V létě tedy určitě nezapomínejte na pitný režim a stejně tak si dávejte pozor i na velké množství ledu v nápojích. Teplotní rozdíly mezi horkým vzduchem, ledovým nápojem a vaším tělem mohou být riskantní. Pojďme se podívat na limonády, které se skládají z chutných kombinací ovoce a bylinek. Zkuste si je připravit u vás doma a užívejte si pohodu ještě stále letních dní. 

Broskvovo-bazalková limonáda 

Potřebujeme: 

  • 3/4 hrnku třtinového nebo kokosového cukru (alternativy podle vás), 
  • 3 hrnky na kostky nakrájených čerstvých broskví, 
  • asi 15 lístků bazalky,
  • 1 až 1,5 litru vody, 
  • 1 hrnek čerstvé citronové šťávy, 
  • 5 až 8 kostek ledu, 
  • kousky čerstvé broskve a lístky bazalky na ozdobu.

V hrnci zahříváme cukr, kostky broskve, bazalku a vodu, až je přivedeme do varu. Sporák vypneme a necháme to celé 30 minut odpočívat. Vybereme lístky bazalky, přidáme citronovou šťávu a následně směs zchladíme. V mixéru rozdrtíme asi polovinu této směsi s ledovými kostkami a smícháme s první polovinou broskvové směsi. Hotovou limonádu ještě před podáváním dozdobíme čerstvými lístky bazalky a plátky broskve. 

Levandulovo-rozmarýnová limonáda 

Potřebujeme: 

  • 1 hrnek libovolného cukru,
  • 1 až 1,5 litru vody,
  • 8 citrónů (počet se odvíjí od vaší preference),
  • 2 větvičky čerstvého rozmarýnu,
  • 4 polévkové lžíce sušené levandule. 

Postup je velmi podobný tomu uvedenému výše. Jde o to připravit sirup, a tedy rozpustit cukr, který se teplem promíchá s dalšími ingrediencemi. V hrnci přivedeme do varu cukr a asi 250 ml vody. Až se cukr rozpustí, přidáme rozmarýn a sušenou levanduli. Odstavíme hrnec ze sporáku na minimálně 30 minut a následně zchladíme. Vychlazenou směs smícháme se zbývající vodou, ledem a citronovou šťávou. Můžeme použít kostky ledu nebo v mixéru je rozmělníme na tříšť. 

Grepovo-mátová limonáda s tonikem 

Potřebujeme: 

  • asi 200 ml nápoje toniku, 
  • šťáva z 1 velkého grepu,
  • 2 až 3 polévkové lžíce limetkové šťávy, 
  • 300 ml vody,
  • pár lístků máty. 

Příprava této limonády je až velmi jednoduchá. Všechny ingredience spolu dobře promícháme a pro výraznější chuť můžeme lístky máty rozmačkat v hmoždíři. 

Domácí limonády skladujte v ledničce, takto vám vydrží i celý den. Doporučujeme předtím vybrat kousky ovoce a nechat v ledničce jen tekutou část limonády. Ovoce můžete před podáváním vrátit zpět nebo nakrájíte čerstvé. Tak na zdraví. 

Další články

Jak smrkají kapesníky?

Každé dítě ví, co má dělat, když se mu nos...

Zjistit více