Barva ovlivňuje chuť k jídlu

Určitě si také rádi prohlížíte časopisy s různými recepty a kocháte se pěkně naaranžovanými jídly. Hledáte inspiraci, nebo si jen vychutnáváte jídlo očima? Víte, jak vzhled jídla ovlivňuje vaše chutě? S kterými barvami si pohrát, pokud chcete zaujmout návštěvu vašimi kulinářskými schopnostmi? K odpovědím na tyto a další otázky nahlédněte do našeho článku.

Po čem oči touží

Pokud se podíváte na fotodokumentaci různých jídel, většina z nich je nejspíše okořeněná jasnějšími barvami. Tuto skutečnost si pravděpodobně ani neuvědomujete, zvláště pokud je autor fotek šikovný. Na vzhledu v potravinářském průmyslu totiž závisí více, než si myslíte – jíst v jistém slova smyslu dokonale zvládáte i očima. Naše oči přirozeně vyhledávají kontrast a pestrost. Jasnější barvy a pestrá nabídka v nás podvědomě vyvolávají jistý chuťový požitek.

(Ne)přirozená chuť barev

Studie již několikrát dokázaly, že vzhled jídla má poměrně jasný psychologický vliv na to, jak vnímáme chutě. Zkuste si sami v hlavě přiřadit barvy k základním chutím – určete si barvu pro sladkou, slanou, kyselou a hořkou chuť. Spojili jste si sladkou s červenou nebo růžovou, slanou s bílou, kyselou se zelenou či žlutou a hořkou s černou barvou? Poté jste odpověděli asi stejně jako většina respondentů napříč několika nezávislými studiemi.

S červenou a oranžovou barvou si lidé obecně spojují sladkou, výživnou a zralou chuť. Není divu, když ji spatříme především na vyzrálém ovoci plném vitamínů. Červená se s oblibou využívá i v supermarketech jako barva na potravinových baleních. Nejen že si při pohledu na ni podvědomě vybavíme všechny zmíněné přívlastky, zároveň jde také o poměrně výraznou barvu, takže ji jen tak nepřehlédnete.

Zelená barva pro nás představuje symbol zdraví a nedotknuté přírody. I proto nás možná tak lákají listové saláty s nakrájenými kousky malých rajčátek. Někdo si ale pod zelenou barvou představí také kyselé tóny, podobně je to s barvou žlutou. Hnědá a černá barva má přirozeně zemité a hořké tóny. Není divu – těmto barvám odpovídají například mandle, čokoláda nebo káva.

Barva ovlivňuje množství snědených pamlsků

Efekt barev na chuť do jídla zkoumali vědci s bonbony a lentilkami. Co zjistili? Čím barevnější je náš výběr, tím více sníme. Pokud lidem nabídli misku s jednou barvou těchto pamlsků, snědli toho téměř o 70 % méně, než když jim byla prezentována celá barevná sada bonbonů. A závisí na tom i v případě, jestli máme na očích barev 7, nebo 10. Přirozeně preferujeme verzi s 10 barvami, protože je tak výběr pestřejší.

Rozdíly napříč kulturami

Ukazuje se, že spojení barev se specifickými chutěmi není po celém světě univerzální. Pokud například ukážeme světle modrý nápoj obyvateli v Číně, očekávají mátovou příchuť. Oproti tomu Angličan si světle modrou spojí s malinami. Pokud jim ukážeme sytě červený nápoj, Číňané očekávají brusinkovou příchuť, zatímco Angličané jahodovou.

Vliv barvy příboru

Dokonce i to, jakým příborem jíme, má vliv na vnímání našich chutí. Vědci v Anglii studovali vliv barvy příboru na vnímání chutí. Dokázali, že pokud lidem dají jíst jogurt bílou lžičkou, zdá se jim hustší a chuťově plnější, než když ho jedí lžičkou růžovou. Jogurt jedený modrou lžičkou se jim zdá slanější – i tento fakt vědci spojili s kulturními zvyklostmi, protože v supermarketech jsou často slané produkty prodávané v modrých obalech.

U prostřeného stolu…

Čekáte návštěvu a chcete, aby jí u vás chutnalo? Správně prostřený stůl dělá zázraky. Ovlivňuje nejen vnímání celé atmosféry, ale i servírovaného jídla. Už to, na jaký talíř jídlo připravíte, hraje roli. Vhodné je využít kontrastu dle toho, jaké jídlo připravujete.

Určitě se vyhněte modré barvě, ta je nejméně vhodná. Potlačuje chuť k jídlu a zároveň snižuje hlad. A není divu, v přírodě najdeme jen málo přirozeně modrých potravin. Chcete-li zaujmout chutně prostřeným stolem, použijte červenou – přirozený stimulant chuti k jídlu.

Použití ubrusů je dnes spíše výjimkou nebo svátečním zvykem. Aby červená na stole nepůsobila příliš agresivně, můžete ji použít dekorativně v podobě naaranžovaných ubrousků nebo zvolte talíře s červenou dekorací. Červená se krásně doplňuje s bílým podkladem, hodí se ale i na dřevěný stůl. Atmosféru dokreslí také červené květiny. Nakonec už jen zapalte svíčky a s chutí do jídla!

Přečtěte si další články z této kategorie: tipy jídlo stolování barva vaření estetika
Další články

Vytvořte si luxusní výzdobu z papírových ubrousků

Sváteční období se pomalu vkrádá do našich domácností. Atmosféra sílí,...

Zjistit více

Zatočte s viry: Ochránce imunity hledejte v přírodě

Podzim se letos velmi netrpělivě přihlásil o slovo. Léto pořádně...

Zjistit více

Získejte z levandule to nejlepší

Poslední léta zaznamenáváme jakýsi návrat k poctivým plodinám a výrobkům....

Zjistit více

Ubrousková technika krok za krokem

Ubrousková technika, resp. dekupáž je ideálním zpestřením času na dlouhé...

Zjistit více