Infografika: Zásady stolování – Co určitě dodržovat?

V současnosti by se mohlo zdát, že zásady stolování jsou přežitkem minulých století a pro moderní dobu působí příliš strojeně. Není to však pravda. Jejich dodržování je projevem slušnosti a minimálně u stolování mimo rodinný kruh bychom se nimi měli řídit. Jak používat talíře, příbory a ubrousky, abychom si nezpůsobili faux pas ve společnosti? Jaké je správné držení těla a co s kouskem jídla, který nám náhodou spadne pod stůl?

Stůl pěkný na pohled

Bez ohledu na to, na jakou příležitost prostíráme stůl, by měl být základem bílý ubrus. Přes okraj stolu by měl přesahovat přibližně třicet centimetrů. Následně ho můžeme k dané příležitosti doladit barevným prostíráním, ubrousky nebo středovými pásy s různými motivy (slavnostní, sezonně laděné, …). K umocnění atmosféry mohou přispět různé ozdoby jako vázy s květinami, svícny, kamínky – platí ale, že dekorace nesmějí zaclánět hostům sedícím naproti sobě.

Talíře, příbory a sklenice mají své místo

Na stůl klademe podle potřeby mělký, nebo hluboký a mělký talíř. Při speciálních příležitostech můžeme použít i podkládací talíř, který ovšem není určený na jídlo, ale vyhrazuje místo před hostem. Talíře by měly být vzdálené 2 až 3 cm od okraje stolu.

Příbor umístíme vedle velkého talíře následovně: na levou stranu dáme vidličku a na pravou nůž otočený čepelí směrem k talíři. Vedle nože z pravé strany následuje lžíce. Pokud bude součástí večeře předkrm, je potřeba přidat ještě jeden soubor příboru, který umístíme z vnější strany k hlavnímu příboru ve stejném uspořádání jako předchozí. Dezertní příbor se ukládá nad horní stranu talíře. Rukojetě směřují k ruce, kterou ho budeme používat.

Sklenice ukládáme vpravo nad talíři. Jako první bude stát sklenice na aperitiv, a to konkrétně nad čepelí hlavního nože. Ostatní sklenice na víno, pivo nebo nealko ukládáme na pravou stranu od první sklenice, a to způsobem od nejmenší k největší.

Na stole by neměla chybět základní dochucovadla jídla a ubrousky. Úlohou hostitele je dohlédnout na správné podávání jídel. Obsluhovat se začíná od hlavní (nejvýznamnější) osoby, která sedí zpravidla v čele a pokračuje se k hostům sedícím napravo od ní.

Co (ne)dělat u stolu

Slušné chování a dodržování základních pravidel patří jak do restaurace, tak i do domácího prostředí – ať už stolujeme s rodinou, nebo s přáteli. Na paměti bychom měli mít především následující zásady.

Co nás učí už odmala

U společenského oběda a večeře bychom měli sedět vzpřímeně, opírání se lokty o stůl je nepřípustné. Ať jsme jakkoliv hladoví, jíst se má pomalu a distingvovaně, krájíme si a nabíráme malé kousky jídla. Mlaskání a srkání polévky nepatří mezi projev slušnosti. Nemluvíme s plnými ústy, vždy je máme prázdné, když chceme něco říct. Také není slušné použít párátko u stolu, proto se omluvíme a tuto činnost vykonáme v soukromí, například na toaletě.

Látkové a papírové ubrousky

Pokud je k dispozici látkový ubrousek, dává se na kolena, přičemž ženy si ho mají rozprostřít jen na polovinu, muži zase celý. Jeho účelem je ochránit nás před ušpiněním a posloužit může i na utření úst. Pokud nám spadne na zem, nezvedáme ho, ale požádáme hostitele nebo číšníka o nový. Použitý ubrousek poskládáme a položíme na stůl po ukončení hostiny tak, aby nebylo vidět případné nečistoty nebo skvrny na ubrousku. Papírový ubrousek se odkládá vlevo od talíře a když dojíme, uloží se na talíř. V žádném případě ho nepoužíváme jako náhradu za kapesník.

Jak používat příbor

Jíst začínáme vždy s příborem, který je umístěný co nejdále od talíře a postupujeme směrem k talíři. Příborem kolem sebe nemáváme a nezapomínáme ani na důležitý fakt, že nůž do úst nepatří.

Pokud menu obsahuje chléb a pečivo, tak z něj neukusujte ani ho nekrájejte. Správně se z něj mají odlamovat malé kousky. Pokud na pečivo nemáte určený talířek, můžete si ho položit na ubrousek vlevo. Maso od kostí oddělujeme příborem, pokud to v dané restauraci není povolené za pomoci rukou. V takovém případě je povinností číšníka přinést nám misku s vodou na opláchnutí prstů. Kávovou lžičku nikdy nevkládáme do úst, je určená jen na promíchání nápoje, následně se má položit na talíře, neměla by zůstávat v šálku.

Nehody a odnášení věcí ze stolu

Pokud nám jídlo spadne ze stolu, stává se pro nás neexistujícím, rozhodně na danou věc neupozorňujeme a spadlé jídlo nezvedáme ze země. Převrácení sklenice s nápojem není věcí, která by měla pokazit naše posezení. Je potřeba vzít to s humorem a vylitou vodu, víno nebo jinou tekutinu co nejrychleji utřít ubrouskem, který je k tomu určený.

Důležitou zásadou stolování v restauraci je, abychom nikdy nezačali ukládat použité talíře a příbory na sebe, nebo je dokonce pokládat na vedlejší stůl. To mají na starosti číšníci, my trpělivě čekáme, než nám prázdný talíř ze stolu seberou.

Vychutnávat jídlo i atmosféru

Ať už jsme hostitelem, nebo hostem, měli bychom dbát na dodržování základních zásad stolování. Vždyť příjemné posezení není jen chutné jídlo, ale i dobrá atmosféra, na které se podílí jak čisté a pěkné prostírání, tak i chování jednotlivců za stolem. Vychutnávejme si stolování ve společnosti a přitom nezapomínejme, že i na nás záleží, jak a jestli vůbec bude chutnat ostatním.

Další články

Ubrousková technika: Vánoční ozdoby

Pokud vás každoroční trendy ve zdobení vánočního stromečku i interiéru...

Zjistit více

Ubrousková technika krok za krokem

Ubrousková technika, resp. dekupáž je ideálním zpestřením času na dlouhé...

Zjistit více

5 tipů pro zdravou domácnost

V interiéru trávíme až 90 procent času. I když se...

Zjistit více